Nie każdy chyba wie, jak istotne znaczenie ma dla kuchni i dla naszego zdrowia wiedza o ziołach. Na pewno zdaje sobie z tego sprawę każdy zawodowy kucharz, zielarz jak również obiady opole. Jest to istotna część wiedzy o gotowaniu. Jednym z najczęściej chyba wykorzystywanych ziół jest szałwia.
Szałwia ma przede wszystkim zastosowanie w lecznictwie, jest mniej znana jako dodatek do potraw, o czym wie na pewno doskonale obiady opole. Jeśli więc chodzi o zastosowanie lecznicze, z szałwii przygotowuje się płukanki, które wpływają kojąco na bóle zębów, dziąsła oraz ogólnie świeżość jamy ustnej.
Ponadto, okłady z owoców lub liści szałwii stosuje się na opuchliznę i trzeba przyznać, że jest to bardzo skuteczny sposób. oczywiście kulinarne zastosowanie również istnieje, o czym wspomina obiady opole, jednak my najczęściej używamy szałwii po prostu jako napój albo jako składnik mieszanek herbacianych. Szałwia występuje często dziko i można ją swobodnie zbierać samemu i suszyć..