Są takie dania w naszej kuchni, które przywędrowały z innych krajów i które przerobiliśmy na własne poczucie smaku tak, że zapomnieliśmy już, jak smakuje ono w oryginalnym wydaniu.
Takie dania możemy znaleźć również w obiady opole, chociaż prawdziwy kucharz zawsze musi znać oryginalny przepis i właśnie według niego przygotowywać danie. Tak stało się w naszym kraju i w całej Europie z kebabem, co również potwierdza obiady opole.
Kebab w oryginalnym wydaniu bardzo różni się od naszego. Danie to pochodzi oczywiście z krajów muzułmańskich. Dokładnie rzecz biorąc, jest to danie tureckie, które prawie zawsze przygotowuje się z baraniny, co często podkreśla obiady opole. W krajach muzułmańskich kebeb nie podaje się w bułce, ale w postaci szaszłyka przekładanego warzywami. W Polsce, jak podaje obiady opole, taką wersję stosuje się właściwie tylko w restauracjach tureckich, których właściciele doskonale znają oryginalną recepturę potrawy. Kebab w picie podaje się rzadko, najczęściej zaś dla turystów..